ma 31 mei - 2021 maandag 31 mei 2021

Zingende Beelden verrast parkbezoekers met dansfilms en VR-bril

Still uit 'Eindeloos'

Cultuur19 nodigde dansgezelschappen uit om een dansfilm te maken bij de kunstwerken in het Máximapark. De afgelopen weken waren de opnames en zondag 30 mei beleefden de films hun première tijdens de Culturele Zondag Welkom in Leidsche Rijn.

Wat opvalt aan Zingende Beelden 2021 is de verscheidenheid aan stijlen. Hiphop, spoken word en rap smelten samen in de energieke film ‘Schijtlijn.mov’ van SERIÓÓS Collectief over vallen en opstaan in het leven en het gaandeweg vinden van je eigen grenzen. De frisse dansgroep beweegt zich vol overgave tussen de in brons gegoten herinneringen, die bewoners van Leidsche Rijn toevertrouwden aan de groene kokers van Rituele Depositie.

Still uit ‘Schijtlijn.mov’

IRC brengt in ‘TAPA’ op indringende manier een zoektocht naar het Zelf in beeld middels het opwekken van ‘heat’. Een intense film met Indiase zang en muziek bij de ruwe stenen van Anonieme Monumenten.

Still uit ‘TAPA’

De humoristische en moderne mini-opera ‘T-tijd’ van DC 1 II High en Dans Atelier 42 vertelt het verhaal van Lisa, die probeert uit het keurslijf te breken van haar ouders en haar eigen weg probeert te vinden. Een kleurrijk schouwspel met operazangeres in de Wood Chapel.

Still uit ‘T-tijd’

Nina van der Zouwen maakte haar debuut met het indrukwekkende ‘When the snow melts’ bij Zonder titel (Gat van Serton) van Zilvinas Landzbergas.

Still uit ‘When the snow melts’

SHIFFT maakte de voorstelling Pounds Lighter voor Oerol en bewerkte deze voor de dansfilm van Zingende Beelden. Twee dansers bewegen zich op en om het beeld Barricade en tonen alle facetten van het dragen en gedragen worden.

Still uit ‘Pounds lighter’

Lokale jongeren van KLUB19 (o.l.v. Sanne van Woudenberg) en Amadeus Lyceum (o.l.v. De Dansers) maakten hun eigen voorstelling bij respectievelijk Observatorium en het beeld van Rob Voerman.

Still uit ‘Wankelend Wild’

Online én in het park

Alle films zijn gemaakt door Charlie Feld (Picture Bridge) en tot en met 30 juni online te zien op de website van www.zingendebeelden.nl. Omdat Zingende Beelden juist gaat over het samenbrengen van dans en kunst ín het park, plaatste Cultuur19 paaltjes met QR-codes bij de beelden. Wie de code scant, ziet de film op de plek waar hij is gemaakt. Voor een extra filmische beleving kon het publiek afgelopen zondag een VR-bril van karton ophalen bij de Cultuur19-tafel naast Anafora. Vanaf 31 mei zijn deze VR-brillen op diverse plekken in de wijk gratis af te halen. Op www.zingendebeelden.nl/programma is een lijst met afhaalpunten te vinden en een wandelroute door het park.

meer nieuwsberichten