Cultuur19 programmeert

Sinds het slaan van de eerste paal in Leidsche Rijn, bouwt Cultuur19 aan de ontwikkeling van een verrassend cultuurklimaat in wijk 9 (Leidsche Rijn) en wijk 10 (Vleuten-De Meern).

Cultuur19 organiseert cultureel programma voor jong en oud en vindt dat een stadsdeel met de omvang van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern een levendig cultureel klimaat verdient. Cultuur inspireert en leidt tot nieuwe ideeën en ontmoetingen. Het is belangrijk dat cultuur laagdrempelig, toegankelijk en dichtbij te vinden is. Het programma van Cultuur19 koppelt beginnende en professionele makers aan elkaar en biedt hen een professioneel podium.

Lees hier over onze faciliterende rol in de wijk.

Kinderen

Leidsche Rijn Festival 2021

Leidsche Rijn Festival 2021 (foto Birgit Schuch)

Het oudste en meest bekende programma is het Leidsche Rijn Festival: een jaarlijks terugkerend cultureel festival in Castellum Hoge Woerd voor kinderen met theater, muziek en veel creatieve activiteiten voor kinderen vanaf 2 jaar. In Je Makie is het kinderkunstlab waarin kinderen begeleid door twee kunstenaars een werk maken dat een plekje krijgt op het Leidsche Rijn Festival.
In de kerstvakantie vindt in de theaterzaal van de CultuurCampus het jaarlijkse gezinsconcert van Orkest van Utrecht en Jeugdorkest Leidsche Rijn plaats. Na afloop mogen de kinderen op het podium kennismaken met de instrumenten. Wij hebben een cultureel partnerschap met Brede School Het Zand (Duik in het Zand, Dag van Natuur en Cultuur) en met Brede School Vleuterweide (Urban Mix). Door het jaar heen organiseren we onze Maakplaatsen (workshops onder leiding van een kunstenaar) op plekken in de wijk

Jongeren

foto Lisanne Lentink

Onder de noemer KLUB19 ontwikkelt Cultuur19 programma voor en met jongeren (12-19 jaar) uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. KLUB19 is de online community voor jongeren, die geïnteresseerd zijn in theater, dans, muziek, beeldende kunst, games en (nieuwe) media. We bieden plek aan zowel jonge makers die op het podium willen staan, als jongeren die mee willen helpen in de organisatie. KLUB19 organiseert de Grote Prijs van Leidsche Rijn (bandwedstrijd en talentontwikkelingstraject), Battle of the Beats (dj masterclasses en eindpresentatie), Gaming in Leidsche Rijn i.s.m. HKU (Interactive Performance Design) en Podium Takeover (open podium voor jongeren i.s.m. wijkpartners).

Uitvoerend producent en het gezicht van KLUB19 is Boris van Lieshout (boris@klub19.nl / @KLUB19 op social media).

Volwassenen / Alle leeftijden

Publiek bij de Wood Chapel (foto Johan de Boer)

Cultuur19 organiseert Zingende Beelden, een evenement dat middels (dans)voorstellingen de kunstwerken in het Máximapark op een bijzondere manier onder de aandacht brengt bij het publiek (www.zingendebeelden.nl). Voor gezinnen organiseert Cultuur19 in januari Duik in het Zand in Brede School Het Zand. Duik in het Zand biedt een cultureel voorproefje van het nieuwe jaar met workshops en demonstraties op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst. Het CampusFestival is het amateurkunstfestival van de CultuurCampus.

 

Ouderen

Voorstelling Gewoon Super (foto Birgit Schuch)

Een groeiende doelgroep binnen Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn de ouderen. Deze doelgroep staat volop in het leven en wil genieten en onder de mensen komen. Sommigen kunnen daar wat hulp bij gebruiken. Voor deze doelgroep zette Cultuur19 in samenwerking met theatergroep artOloco uit Amsterdam het theaterfeuilleton Hangplek voor Ouderen op. Hangplek voor Ouderen is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandige stichting en programma wordt voor en door senioren zelf geïnitieerd, uitgevoerd, geproduceerd en gepromoot. Sinds 2017 zijn meerdere voorstellingen en optredens gerealiseerd in het theater, in zorgcentra en buurthuizen of op andere locaties in de wijk. Cultuur19 blijft de groep ondersteunen in hun ontwikkeling.

Zingende Toren

foto Victor Nieuwenhuijs

Op het Burchtplein zijn van de lente tot de herfst regelmatig de klanken te horen van een uniek instrument, wekelijks bespeeld door beiaardier Wim Ruitenbeek. De Zingende Toren is het enige glazen carillon ter wereld en bestaat uit volledig gestemde kristallen klokken van vier octaven, plus een serie klankschalen met uiteenlopende klankkleuren, gemaakt door Glaskunstenaar Bernard Heesen. Meer over de Zingende Toren op www.dezingendetoren.nl