ma 7 sep - 2020 maandag 7 september 2020

Leidsche Rijn Festival te zien in alle huiskamers

Foto Birgit Schuch

Zondag 6 september sloot Cultuur 19 het Leidsche Rijn Festival af met een wervelende online show, die vanaf nu via de site terug te kijken is. Jeroen Schipper en Jennifer Muntslag presenteerden een programma vol theater, muziek en dans vóór en dóór kinderen, rechtstreeks vanuit het Castellum Hoge Woerd.

Aan de show ging een lange festivalzomer vooraf met workshops in de buurtspeeltuinen, een Festival-Doe-Krant en een Festival-Boerderijpakket. Cultuur19 had ingezet op een festival met behoud van alle kenmerkende elementen, zoals inhoudelijke kwaliteit, een evenwichtige mix van professionals en lokale, beginnende makers en veel mogelijkheden voor kinderen om zelf kunst te maken en te laten zien.

Voor het online sluitstuk toverde Cultuur19 de theaterzaal van Podium Hoge Woerd om tot een opnamestudio en werd zoveel mogelijk interactie met de kijkers mogelijk gemaakt. Zo kon het publiek vanuit huis live chatten, foto’s insturen en een verzoeknummer uitkiezen van Jeroen Schipper.

Foto Birgit Schuch

De show begon al interactief met potten, pannen en pollepels, want Partofit nodigde de kinderen uit voor een gezamenlijke huis-tuin-en-keukenpercussie act. Theatergroep Dear T, speelde de smartlappenopera ‘David en Goliath’ live in de studio met meezingers als Stap, Slinger, Los op de melodie van Bloed, Zweet en Tranen. De groep verving een van de hoofdacts, die door ziekte plotseling niet kon spelen, en zorgde voor een organisatorisch spektakelstuk door in één dag hun voorstelling om te vormen tot een drieluik voor de show. Vervolgens mochten de voetjes van de vloer, want dansduo Serióós bracht iedereen in beweging met hun dansworkshop. Ook was er live in de studio een dansduet van MAMM. Dansers Mees en Maxime lieten de resultaten zien van hun workshop in de speeltuin, waarbij kinderen de choreografie voor de dansers hadden bedacht.

Het enige publiek dat aanwezig mocht zijn, waren de deelnemers van ‘In Je Makie, het vierdaagse kunstlab voor kinderen van Cultuur19. De kinderen maakten dit jaar ‘De Voorstelling Die Niemand Snapt, Snap je’. We kregen een inkijkje in het maakproces en zagen de Makies toewerken naar de voorstelling. Ook Harmonieorkest Vleuten was onderdeel van het programma. Het publiek kreeg een voorproefje van ‘Ik heb een melodietje in mijn hoofd’, een gezamenlijk programma van het E-Orkest (jeugd) en O-orkest (senioren).

Verslaggever Sebastiaan Brussee was aanwezig op het Oogstfeest bij Steede Hoge Woerd en bracht daar live verslag uit van de pizzaspeurtocht. Samen met de kinderen onderzocht Sebastiaan hoe kaas wordt gemaakt, hoe oregano groeit en wat er nou eigenlijk in een pizzabodem zit. Wie de show terug gaat kijken, krijgt antwoord op de hamvraag: komt de pizza nog op tijd gebakken in de studio?

Kijk de show terug: www.leidscherijnfestival.nl/terugkijken

Cultuur19 bedankt iedereen die deze eigenwijze online editie mogelijk heeft gemaakt, Gemeente Utrecht, partners (waaronder Podium Hoge Woerd en Utrecht Natuurlijk), sponsoren, artiesten, de crew van Engage en Eagerly Internet en de vele vrijwilligers. De volgende editie is op zondag 5 september 2021.

Wil je op de hoogte blijven over het Leidsche Rijn Festival, abonneer je op onze socials en onze nieuwsbrief.

Foto Birgit Schuch

meer nieuwsberichten