27 december

Orkest van Utrecht speelt Het Tinnen Soldaatje

leeftijd: Kinderen

Orkest van Utrecht

Het Orkest van Utrecht  geeft elk jaar in de Kerstvakantie een concert in Theater Vleuterweide. Ze brengen muzikale werken, die bekend zijn bij een groot publiek en leuk zijn voor kinderen, zoals De Sneeuwman en Carnaval der Dieren.

Een verteller neemt de luisteraars mee door het verhaal en het concert wordt visueel ondersteund door illustraties.

Het verhaal

Het Tinnen Soldaatje vertelt het verhaal van een tinnen soldaatje dat cadeau wordt gegeven aan een klein jongetje. Zodra het jongetje zijn cadeau heeft uitgepakt, komt het soldaatje tot leven. De blik van het soldaatje valt op een kasteel van papier en de prachtige prinses die naar buiten danst. Ze zijn op slag verliefd. Maar dan slaat het noodlot toe en worden de twee gescheiden. Het soldaatje wordt door een windvlaag van de vensterbank af de straat op geblazen.

Twee jongetjes vinden hem en in een papieren bootje laten ze hem wegvaren. ‘Waar gaan we heen?’, vraagt het tinnen soldaatje zich af. Een woeste tocht begint. De goot staat vol met water en de stroming wordt almaar sterker. ‘Dapper zijn,’ dacht het tinnen soldaatje, ook al was hij bang.

Dan klinkt er gebulder: een waterval! Het papieren bootje houdt geen stand in de snelle stroming en het tinnen soldaatje ging kopje onder in de rivier! Een grote vis slokt hem op. Verdrietig zit het tinnen soldaatje in de donkere buik van de vis. Hij verlangt naar zijn papieren danseresje en hij vreest dat hij haar nooit meer zal zien.
Maar op een dag hoort het tinnen soldaatje roepen: ‘Verse vis!’ De vis waarin hij zit wordt schoongemaakt in de keuken van het huis dat hij kende. Het tinnen soldaatje is weer thuis en kijk eens wie daar is?

Kennismaken met instrumenten

Na afloop mogen alle kinderen het podium op om instrumenten uit te proberen, o.a. viool, contrabas, fluit, cello, hobo, klarinet en nog veel meer. Het Orkest speelt vandaag met de symfoniebezetting, dus er zijn heel veel instrumenten om te zien.

Credits

Verhaal: sprookje (1838) van de Deense Hans Christian Andersen
Dirigent: Michiel van Vliet
Verteller: Pim de Mare
Muziek: Keith Amos
Beeld: Henk van der Feest

In samenwerking met Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)

Naar de agenda