10 januari

Duik in het Zand

leeftijd: Kinderen | Jongeren | Volwassenen

Foto Birgit Schuch

Duik in het Zand 2016
Welkom bij het leukste culturele voorproefje van het nieuwe jaar! Ieder na de Kerstvakantie, op Culturele Zondag Nieuwjaarsduik, organiseert Cultuur19 een middag vol optredens en workshops voor jong en oud in Brede School Het Zand. De deuren staan wagenwijd open voor een programma om lekker bij uit te buiken na de feestdagen: met muziek, dans, zang, circus, beeldende kunst, lezen en meer!

Entree             gratis
Locatie            Brede School Het Zand
                       (Pauwoogvlinder 20, Utrecht)
Tijden             12.00 – 17.00 uur
Meer info         www.cultuur19.nl 

Duik in het Zand wordt georganiseerd door Cultuur19 en DOENJA Dienstverlening en is een onderdeel van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Mogelijk gemaakt door de gebouwpartners van Brede School Het Zand: Montessorischool Arcade, OBS Het Zand, Cultuur19, DOENJA Dienstverlening, Saartje Kinderopvang en Buitenschoolse Opvang, NMC Utrecht, Peutercentrum Spelenderwijs Utrecht.

Download hier het tijdschema!

Duik in het Zand 2016

BINNEN

Workshop en wedstrijd Smart phone fotografie
Bijna iedereen maakt tegenwoordig foto’s met z’n telefoon. Waar kun je zoal op letten om nog mooiere foto’s te maken? Frouke Ringenoldus is professioneel fotograaf en geeft je tips om betere foto’s te maken. Wint jouw foto de fotowedstrijd Get the Picture? (Vanaf 8 jaar)

Foto Hester Bruinsma

Workshop en opstelling ‘Optische illusies’ 
Anton Klein heeft al verschillende Kunst- en Techniekcursussen en workshops in Brede School Het Zand op zijn naam staan. Tijdens de Duik bekijk je een opstelling met rare, gekke optische illusies en maak je je eigen ‘optische illusies’.
 

Dit studentenkwartet brengt dance-muziek in een folkjasje met Oosterse sferen, gecombineerd met een volle bak energie en improvisaties. Met saxofoon, accordeon, gitaar en cajon wisselen zij bekende traditionele nummers met vrolijke meezingers af. 

Popkoorzang voor volwassenen i.s.m. Mooi Weer op Straat
In deze workshop van de Vocal Arts Academy ga je aan de slag met meerstemmige popliedjes. Je leert omgaan met harmonieën, intonatie en elkaar aanvoelen binnen een groep en dit alles onder leiding van een gedreven en professionele vocal coach.

Foto Frouke Ringenoldus

Dans Atelier 42
Vanuit haar studio in Leidsche Rijn geeft choreograaf Minke Elisa Brands moderne danslessen, ballet en choreografie aan kinderen, jongeren en volwassenen. Met plezier in dans worden technieken aangeboden die de basis vormen voor creatieve dansers. Tijdens de Duik kan jong en oud meedoen in een workshop van 20 minuten (vanaf 6 jaar) met een korte dansdemonstratie vooraf. 

Sport en beweging
Erik Verlaan Sport 
Leer je mannetje te staan! Judo laat je bewegen, maakt je sterk, leert je respect te hebben voor elkaar en is heel erg leuk om te doen. Deze workshops zijn bedoeld voor jongens en meisjes, oud en jong, vanaf 4 jaar. 

Yoga- en Pilatesworkshops 
Gietha Baris is hatha yoga- en pilatesdocent. Ze brengt je de fijne kneepjes bij van yoga: het vermogen om de geest op één bepaald object te richten en die gerichtheid te behouden zonder te worden afgeleid. Met behulp van oefeningen en bewuste ademhaling breng je geest en lichaam in evenwicht (vanaf 15 jaar). 

Foto: Dreumeland

Dreumeland
De balletlessen in Dreumeland zijn speelse lessen, waarin kinderen ongedwongen de eerste balletpasjes aanleren. De balletpasjes worden op hun eigen niveau aangeleerd op een verhalende manier. Zo maken ze bijvoorbeeld een spekje van hun benen en pakken ze de grote ballon voor zich vast en houden ze hem omhoog. Naast de balletpasjes, worden de kinderen gestimuleerd om te luisteren naar de muziek en daarop te bewegen. Ballet in Dreumeland is een leuke eerste kennismaking met klassieke dans. Er is ook aandacht voor houding en voor lichaamsbewustzijn; door speelse spelletjes met doekjes of balletjes worden kinderen zich bewust van hun lichaam en hoe ze zich bewegen. Dat werkt in hun voordeel bij de instructies over de balletbewegingen.

Foto: Schaapskooi Park Groot Zandveld

Schaapskooi Park Groot Zandveld 
43 Schapen hebben hun onderkomen in de schaapskooi Groot Zandveld in Park Groot Zandveld aan de Vogelvlinderweg. De eigenaresse en de herderin van de schapen, Alexandra van der Vis, is tijdens Duik in het Zand aanwezig. Samen met haar schapenteam verzorgt zij de schapen. Vandaag van 12.00 tot 17.00 uur, en op andere dagen, als de deur van de schaapskooi open is, bent u welkom om een kijkje te komen nemen. 'Wij vinden het leuk als de mensen een kijkje komen nemen en allerlei vragen stellen over de schapen.”
De meeste schapen overwinteren in de polder. Er zullen producten van schapen en wolverwerking getoond worden. Ook zijn er diverse workshops zoals wolvilten van Studio Namenia: “Tijdens reizen naar de Baltische Staten en Georgië raakte ik gefascineerd door het wolvilten. In 2008 begon ik te experimenteren met wol, materiaal met oneindig veel mogelijkheden. Nu maak ik woonaccessoires van wolvilt en exclusieve bruidsmode van zijde en wolvezels. Ook kun je bij Studio Namenia (Inge van Oudenallen) terecht voor workshops wolvilten. Met veel plezier en aandacht voor het creatieve proces geef ik les aan volwassenen en kinderen. Op 10 januari kun je mijn werk bekijken en ‘proeven’ van het wolvilten in een korte workshop.”
Wolwerkplaats WOLKOL uit Montfoort zal de vele facetten van het werken met en het toepassen van wol presenteren. Kom kijken naar spinnen, vilten, breien… Kom wol voelen en opsnuiven. Kom mee doen!

Informatiemarkt

Even lekker neuzen tussen het aanbod van diverse wijkorganisaties kan bij de infomarkt. Nieuwsgierig naar het programma van bijv Cultuur19, Saartje Kinderopvang en Buitenschoolse Opvang, DOENJA Dienstverlening en Brede School het Zand? De medewerkers staan je graag te woord. 
 
Eten&drinken
Cofie, geurige koffie professioneel gezet door Buurtbarista Remco

En mis ook niet:
Circus DIEDOM  
Kinderboekenmarkt Voorleesverhaal 
Optreden Brede School Het Zand schoolorkest en koor
Blokfluitles (UCK) 
Spelen met muziek (UCK)
Winter Sing-in (UCK)
Muziek op Schoot (UCK)
Brazilian manicure

Download hier het tijdschema!

Naar de agenda