Over Cultuur19

Cultuur19 programmeert

Sinds het slaan van de eerste paal in Leidsche Rijn, bouwt Cultuur19 aan de ontwikkeling van een verrassend cultuurklimaat in wijk 9 (Leidsche Rijn) en wijk 10 (Vleuten-De Meern).

Cultuur19 organiseert cultureel programma voor jong en oud en vindt dat een stadsdeel met de omvang van Leidsche Rijn een levendig cultureel klimaat verdient. Het team zet zich daar met veel enthousiasme voor in.

Kinderen

Leidsche Rijn Festival: een jaarlijks terugkerend cultureel festival in het Máximapark voor kinderen met theater, muziek en veel creatieve activiteiten voor kinderen vanaf 2 jaar (www.LeidscheRijnFestival.nl).
Kinderprogramma in de schoolvakanties: programma rondom Herfststukjes en Lentuitjes i.s.m. Podium Hoge Woerd. In de kerstvakantie vindt in de theaterzaal van de CultuurCampus het jaarlijkse kerstconcert van Orkest van Utrecht plaats. Na afloop mogen de kinderen op het podium kennismaken met de instrumenten. Cultureel partnerschap met Brede School Het Zand.

Jongeren

Cultuur19 ondersteunt cultuur voor jongeren in Leidsche Rijn. KLUB19 is de online community voor jongeren tussen 12 en 19 jaar, die geïnteresseerd zijn in theater, dans, muziek, games en nieuwe media. Jongeren, die een idee hebben voor cultuur in de wijk, kunnen dit binnen KLUB19 zelf vormgeven en uitvoeren. Dit kan ook binnen de maatschappelijke stage. Meer informatie is te vinden op www.KLUB19.nl en @klub19 op social media. Of mail naar KLUB19@cultuur19.nl.

Cultuur19 is actief lid van de programmaraad KLUB19, die de uitvoerend producent (en voor de jongeren het ‘gezicht’) van KLUB19 aanstuurt en begeleidt. Programma’s: Grote Prijs van Leidsche Rijn, Battle of the Beats, Gaming in Leidsche Rijn i.s.m. HKU (faculteit Theater, Interactive Performance Design).

Volwassenen

Cultuur19 organiseert Zingende Beelden, een evenement dat de beelden in het Maximapark op een bijzondere manier onder de aandacht brengt bij het publiek (www.zingendebeelden.nl). We programmeren sinds 2012 de Nomads in Residence, een woon-/werkatelier voor kunstenaars in het park. Ieder jaar organiseert Cultuur19 in januari Duik in het Zand in Brede School Het Zand. Duik in het Zand biedt een cultureel voorproefje van het nieuwe jaar met workshops en demonstraties op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst.

Senioren

Een groeiende doelgroep binnen Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn de ouderen. Deze doelgroep staat nog volop in het leven en wil nog genieten en onder de mensen komen. Sommigen kunnen daar wat hulp bij gebruiken. Voor deze doelgroep zette Cultuur19 in samenwerking met theatergroep artOloco uit Amsterdam het theaterfeuilleton Hangplek voor Ouderen op. Hangplek voor Ouderen is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandige stichting en programma wordt voor en door senioren zelf geïnitieerd, uitgevoerd, geproduceerd en gepromoot. In 2016/17 resulteerde dit in 5 voorstellingen en in 2018 in 4 zelfstandig geproduceerde voorstellingen.