19 februari

Videokunstinstallatie ‘Timewaves’

leeftijd: Kinderen | Jongeren | Volwassenen

Afscheid Paper Dome

Op 1 maart vertrekt de Paper Dome van Shigeru Ban uit Leidsche Rijn om plaats te maken voor de volgende fase in de geschiedenis van Leidsche Rijn: de bouw van het Leidsche Rijn Centrum.

Met de driedaagse videoinstallatie ‘Timewaves’ door Daan Kars (Born Digital) neemt Leidsche Rijn nu afscheid van een wijkicoon en -podium.

Podium van de wijk in opbouw

De Paper Dome, die in 2004 is geplaatst door meerjarig kunstenprogramma Beyond Leidsche Rijn, was jarenlang het podium van de wijk in opbouw. Tot 2010 was het de locatie van het Leidsche Rijn Festival en veel lokale initiatieven vonden er vaste grond onder de voeten: Leidsche Rijn Festival, Kunst- en Interieurmarkt, Proef Leidsche Rijn, KinderTheaterWeken, schoolfeesten, de KinderKunstCamping en natuurlijk de jaarlijkse Sinterklaasviering. De Dome wist als kleinschalige festivallocatie ook veel niet-Leidsche Rijners te verleiden een kijkje te komen nemen in het nieuwe stadsdeel.

Icoon van de nieuwe wijk

Leidsche Rijn neemt bovendien afscheid van een markant kunstwerk van de Japanse kunstenaar en architect Shigeru Ban. Een sprekend voorbeeld van een bouwstijl, die gekenmerkt wordt door het gebruik van duurzame materialen, organische vormen en ‘onzichtbare structuur’, een principe waarbij de constructie zoveel mogelijk weggewerkt wordt in het gebouw en in dienst staat van het bouwconcept.

Het afscheid: ‘Timewaves’ van Daan Kars

Cultuur19 zet in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht het icoon van Leidsche Rijn nog één keer in de schijnwerpers, letterlijk. Videokunstenaar Daan Kars van mediakunstcollectief Born Digital ontwierp voor deze bijzondere gelegenheid de videoinstallatie ‘Timewaves’, die drie avonden op de Paper Dome geprojecteerd wordt. Kars maakt gebruik van video mapping, een techniek, waarbij de projectie speciaal ontworpen wordt voor de vorm van het object waarop wordt geprojecteerd. Kars heeft zich laten inspireren door de rol van de Paper Dome als eerste podium van Leidsche Rijn. Door te spelen met licht en beeld brengt hij bovendien een visuele ode aan de Paper Dome als kunstwerk.

Naar de agenda