12 januari

Duik in het Zand

leeftijd: Kinderen | Jongeren | Volwassenen

Begin het jaar goed met een culturele duik in het Zand!

Ieder jaar presenteren alle 'bewoners' van Brede School Het Zand op de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik hun kersverse programma. Buiten is het koud, maar binnen warmen ze je op met optredens, workshops, kinderactiviteiten, live muziek en als vanouds heel veel gezelligheid.
Het culturele voorproefje van het nieuwe jaar staat dit keer helemaal in het teken van muziek!

Opening Park Groot Zandveld
Om 12.00 uur opent wijkwethouder van Leidsche Rijn Victor Everhardt het Park Groot Zandveld in Romeinse sferen bij de schaapskooi en het paneel over de Romeinse grens, de LIMES, wordt onthuld. Aansluitend kun je je vanaf 12.30 uur opwarmen bij Duik in het Zand.

Kijken en luisteren
Optredens van Koor en orkest Brede School het Zand o.l.v. Jeroen Schipper en de band Mooi Weer op Straat. Filmprogramma van Recyclefilms door Buenos Aires Recyclers, Jeugdtheatergroep Sesar.

Doen
Zangworkshop van Vocal Arts Academy, creatieve workshops van Ateliers De Kersenboomgaard, workshop Blaasinstrumenten maken door Anton Klein, sporten met Fadime, Tango Cielito, Dansen met Latifa, Jeugdtheatergroep Sesar en Zwangles.

Smullen
Koffie & thee, taarten van Josefa, cakejes om te smullen en overheerlijke sappen.

En meer!
Sponsoractie door de leerlingen van Brede School Het Zand ten behoeve van het onderhoud van de Groene Hortus, informatiestands cursusaanbod voorjaar 2014.

Duik in het Zand wordt georganiseerd door Cultuur19 en DOENJA Dienstverlening en is een onderdeel van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Mogelijk gemaakt door de gebouwpartners van Brede School Het Zand:
Cultuur19, DOENJA Dienstverlening, Saartje Kinderopvang, NMC Utrecht, Peutercentrum Spelenderwijs, Montessorischool Arcade en OBS Het Zand.

Het tijdsschema van Duik in het Zand kunt u hier downloaden.

Volledige beschrijving van het programma

Opening van Park Groot Zandveld
Om 12:00 uur zal de wijkwethouder van Leidsche Rijn, Victor Everhardt, aanwezig zijn om de officiële opening van Park Groot Zandveld te verrichten. Met paard en wagen wordt de wethouder naar de schaapskooi gereden, waar de opening, van de schaapskooi aan de Vogelvlinderweg plaatsvindt. Daarna stapt hij weer in de wagen en wordt naar het Limes-paneel gereden, dat ook feestelijk wordt onthuld.
Tenslotte gaat het gezelschap lopend naar de Hortus in Brede School Het Zand, waar de voorzitter van de Historische Vereniging Vleuten de Meern de eerste interactieve les-DVD over de Limes en de wachttorens uitreikt aan de wethouder. Gevolgd door een demonstratie van het lespakket, daarna gaat de “Duik in het Zand” van start. Wijkregisseur, Ina Massop, zal het programma aan elkaar praten.

Fotostudio Barbara Beers
In een eenvoudige fotostudio in de Spreekkamer, werkt kunstenares Barbara Beers van 12:30 tot 17:00 samen met bezoekers aan het kunstwerk 'Moet Je Doen'. De bezoeker kiest een dia met een landschap, stelt zichzelf voor in het landschap aanwezig te zijn en neemt een geschikte houding aan. De kunstenares fotografeert en gaat de foto’s bewerken. Via het web kan het project gevolgd worden.

De Groene Hortus
De Hortus is een project van de kinderen van Brede School Het Zand, met ondersteuning van DOENJA en de gemeente zijn de planten aangeschaft en is er een onderhoudsplan opgezet. Elke week komen er kinderen uit de klassen zorgen voor de planten, maar om het goed te onderhouden is er af en toe ook een tuinman nodig. En dat kost geld… daarom staan de kinderen van Brede School Het Zand in de Hortus met een kraampje om allemaal zelfgemaakte producten te verkopen:
– pindaslingers
– fotoboekjes
– enveloppen
– fotolijstjes
– boekenleggers
In de hortus kan je ook appelmoes komen maken (en kopen). Van de opbrengst (en de donaties) hopen we de tuinman weer een tijdje te kunnen betalen! Bij de bar verkopen de kinderen warme chocolademelk met wat lekkers, ook de opbrengst daarvan gaat naar de tuinman.

Schminken
Tijdens Duik in het Zand kunt u zich bij de infostand van Saartje bij de Entree laten informeren over het nieuwe clubaanbod. Ook voor informatie over de kinderopvang kunt u bij de stand van Saartje terecht. Een echte Saartje-activiteit als schminken mag natuurlijk niet ontbreken. Kom tussen 12:30 en 17:00 in de Hortus langs en laat je met muzieknoten versieren.

Spelenkermis
Tijdens deze swingende dag moet er natuurlijk ook lekker bewogen kunnen worden. In de gymzaal staat er een parcours van spellen klaar die je de hele dag zelf kan gaan spelen. Per onderdeel houd je de score bij van dat wat je gedaan hebt.
Van bowlen tot bal hooghouden en van kast klimmen tot een toren bouwen, er is van alles te doen in de gymzaal. De fanatiekelingen kunnen alle onderdelen doen en proberen zoveel mogelijk punten te halen. As je weinig tijd hebt of je vind niet alle onderdelen even leuk, dan kan je ook alleen de spelletjes doen die jij leuk vindt. Het is het leukst om de spelletjes met zijn tweeën te spelen, maar alleen kan het ook. Voor wat kleinere kinderen is het aan te raden om met een volwassene de spelletjes te spelen.
Bij binnenkomst ontvang je van Fadime Hodes van MHC Fletiomare een aftekenlijstje. Als je ergens hulp bij nodig hebt kan je haar altijd aanspreken.

Taarten van Josefa
Tijdens Duik in het Zand zal Josefa aan de bar haar heerlijke eigen gemaakte taarten verkopen. Kom langs en smul ervan!

Viltworkshop
Vilten gaat gepaard met wrijven en rollen in combinatie met wol, warm water en zeep, dan word het helemaal een feest. Alles is zacht, soppig en warm. Je schildert eigenlijk met wol, gekleurde én wol direct van het het schaap. De workshop wordt vanaf 12:30 tot 15:00 doorlopend gegeven en duurt15 à 20 minuten. Maximaal 10 kinderen kunnen tegelijkertijd deelnemen.
Tijdens de workshop vertelt Lies Schermer over het vilten, waar het vandaan komt, hoe het vroeger werd gebruikt en neemt zij ook voorbeelden mee. Lies is in Kirgizie geweest waar zij heeft geleerd grote oppervlakten te vilten. De nomaden doen dit om hun tenten te isoleren maar maken hier ook jassen, kleden, sloffen van.
Voor kinderen

Optreden Mooi Weer Op Straat
Studentenkwartet Mooi Weer Op Straat tovert de beste dance-platen van de 90’s tot nu om in een pot muziek dat iedereen kan waarderen. Waar de energie letterlijk van straat wordt gehaald, worden de ideeën tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium waargememaakt en de muzikaliteit en het solo-spel uit de oude graht geslurpt. Zij brengt Dance-muziek in een Folk-jasje met Oosterse sferen, met daaraan een volle bak energie en improvisaties van de saxofonist waar menig ander bang van mag worden, afwisselend met bekende traditionele nummers en vrolijke meezingers.
Gedurende de dag geven ze vier keer een optreden in de Foyer van een halfuur (waaronder de afsluiting met Vocal Arts Academy). Mooi Weer is te zien en horen vanaf 12:45, met tussendoor kleine pauzes van een halfuurtje.

De wondere wereld van Techniek, Wetenschap en Verbeelding
Waar gaat dat eigenlijk over? De Technika's laten je dat zien, doen en beleven in een experiment.
Kom tussen 13:00 en 15:00 uur langs in Cursusruimte 1 en maak het mee. Je hoeft geen speciaal talent te hebben, als je maar nieuwsgierig bent! (Albert Einstein)
De Technika’s zijn Eemke Koppelman (techniekjuf en beeldend kunstenaar) en Trix Arensman (beeldend kunstenaar). Ze verzorgen lessen en workshops op het gebied van techniek, wetenschap en verbeelding. Dit doen zij in scholen of bij mensen thuis. Denk aan een technisch kinderfeestje.
Voor kinderen vanaf 6 jaar

Rugbyclinics
Heb jij al eens gerugbyd? Dit is je kans om kennis te maken met deze stoere sport! Het is een sport voor jongens en meisjes die tegen een stootje kunnen en van stoeien houden.
Op woensdag 22 januari 2014 start om 15.00 (groep 5 en 6) en om 16.00 uur (groep 7 en 8) een 10 weekse cursus in de gymzaal van Brede School Het Zand, en tijdens Duik in het Zand krijg je alvast een voorproefje. Er worden twee clinics gegeven door Reinier Laurijsen van de Utrechtse Rugby Club, van 13:00 tot 14:00 uur en van 14:00 tot 15:00 uur in de Gymzaal van Brede School Het Zand.
Voor kinderen (maar ouders mogen natuurlijk ook meedoen)

Dreumeland: de favoriet van Leidsche Rijn
Je kleine dame of knul even lekker laten swingen. Dat kan iedere dag in Dreumeland en op 12 januari tijdens de Duik in Het Zand. Om 15:00 en 16:00 zijn er korte danslesjes voor de dreumesen en de peuters in de Gang van het Kinderdagverblijf. Tijdens deze lesjes laten we de leukste liedjes horen waarop kinderen lekker kunnen bewegen en dansen. Aanmelden kan op de dag zelf op het inschrijfformulier op de deur.
Voor de kleintjes

Blaasinstrumenten maken
Na de cursus Grote Dingen Maken start kunstenaar Anton Klein in het nieuwe jaar op de vrijdagmiddag een nieuwe cursus: “Kunst en Vliegwerk”.
Op Duik in het Zand kunnen kinderen in de Hortus (tussen 13:15 en 14:45 en 15:15 en 16:45) onder leiding van kunstenaar Anton Klein blaasinstrumenten bouwen van PETflessen. Met PVC buizen en plastic flessen bouw je een eigen blaasinstrument/toeter. Aan het instrument komt een banier te hangen van stof, die je zelf bedrukt.
Voor kinderen

Buenos Aires Recyclers
Buenos Aires Recyclers (Nikki Schuster, 2011) maakt deel uit van een reeks animaties, waarin prachtige creaties zijn gemaakt van afval in wereldsteden. Deze korte animatie biedt een bijzondere blik op Buenos Aires met een grootstedelijke soundtrack. De animatie wordt om 13:15 en 15:00 vertoond in de Theaterzaal.
Juliette Jansen (filmprogrammeur) geeft een inleiding bij deze muzikale animatiefilm. Hiermee wordt een voorproefje gegeven van de komende Bioscoop Het Zand waar een korte film, voorzien van een inleiding door Juliette Jansen, als voorprogramma bij de film van 13:00 wordt vertoond.

Optreden schoolorkest Brede School Het Zand en seniorenkoor
Op Brede School Het Zand is onlangs gestart met een heus schoolorkest. Het orkest bestaat uit 2 piano's, 2 violen en 2 dwarsfluiten bespeeld door leerlingen van Montessorischool Arcade en OBS Het Zand. Samen met het zangkoor van Brede School Het Zand, zo'n 40 leerlingen sterk, verzorgen zij op de Duik om 13:25 een klein optreden in de Theaterzaal. Hierbij worden ze bijgestaan door Jeroen Schipper (van oa www.daarkomtdeboegieman.nl). Het Seniorenkoor De Componist uit Leidsche Rijn heeft meegeoefend en zal van zich laten horen middels samenzang en eigen liederen. Natuurlijk wordt het publiek er actief bij betrokken.

Muziek voor peuters en kleuters van 0-6 jaar
Samen plezier beleven aan muziek. Dat is het uitgangspunt van deze workshop door het UCK. We gaan liedjes zingen, lekker dansen en bewegen, spelen op kleine instrumenten of gewoon stil luisteren naar de juf die fluit speelt. Kom gezellig meedoen met uw kind en geniet. De workshop wordt om 13:30 en 14:30 gegeven in de Peuterruimte, en duren 30 tot 40 minuten.
Voor de kleintjes, en hun ouders

Tango workshop voor beginners
Dit is een introductieworkshop, gegeven door dansschool Cielito, voor wie kennis wil maken met de mooie Argentijnse tango. Je krijgt een voorproefje van hoe je op basisniveau de tango kan dansen. Je leert iets over leiden en volgen, over de Argentijnse muziek en hoe je vanaf je allereerste stap al kunt improviseren. Je kunt alleen deelnemen of met een partner. De workshop duurt zo'n 20 minuten en wordt driemaal aangeboden in Speelzaal Arcade, om 13:40, 15:10 en 16:10. Voorafgaand aan de workshops geven twee docenten een klein optreden van 10 minuten in de Foyer.

Ontdek je toneeltalent!
Theatergroep Sesar is een jonge toneelvereniging voor én door kinderen. De toneelspelers zijn tussen de 8 en 14 jaar oud en leren spelenderwijs te improviseren, toneelteksten te schijven, een voorstelling te maken en natuurlijk op te treden voor publiek,
Kom zelf ervaren hoe leuk het is om je fantasie de vrije loop te laten en je vrij op het podium te bewegen. In de Theaterzaal wordt 2x een open les van een half uur geven, om 14:00 en 14:30.
Iedereen mag meedoen en alles mag! Laat je zien en kom ontdekken wat je in je hebt. Bij Sesar toneel sta jij in de spotlights!
Voor kinderen

Zwangles
Maaike Rijnsburger is muziekdocent en doula en geeft muziekcursussen in Leidsche Rijn het Zand. Zwangles is een zwangerschapscursus met zangles, bevallingscoaching, zwangerschapsgym en bodybalance. Heerlijk je longen uit je lijf zingen, en na de grondoefeningen superontspannen en vol vertrouwen in je lichaam weer naar huis. Het begint met een 10-minuten durende presentatie om 14:30 in de Foyer, en de workshop vindt direct daarna plaats in Speelzaal Arcade.
Voor iedereen die zwanger is en het leuk vindt om te zingen

Handbalclinic
Heb jij al eens gehandbald? Dit is je kans om kennis te maken met deze snelle leuke teamsport Voor jongens en meisjes! Je leert allerlei vaardigheden zoals gooien, vangen, tippen, scoren en samenspelen.
Op vrijdag 24 januari 2014 start om 15:00 (groep 3 en 4) en om 16:00 uur (groep 5 en 6) een 10 weekse cursus in de gymzaal van Brede School Het Zand, maar tijdens Duik in het Zand krijg je alvast een voorproefje. Er worden twee clinics gegeven door Louis van Dort namens Handbalvereniging Leidsche Rijn, van 15:00 tot 15:45 uur en van 15:45 tot 16:30 uur, in de Gymzaal.
Voor kinderen (maar de ouders mogen ook meedoen)

Zingen voor Kids!
Een uur lang werken aan een of twee liedjes in de Theaterzaal met twee professionele zangcoaches van de Vocal Arts Academy. Van 15:30 tot 16:30 leer je samen zingen, zangtechniek en zingen met de microfoon. De workshop wordt afgesloten met een korte presentatie in de Foyer met als begeleidende band Mooi Weer op Straat.

Dansen met Latifa
In deze dansworkshop begeleid Amira Shawky je door 7 kwaliteiten, die ieder van ons heeft: liefde, hoop of verlangen bijvoorbeeld. De dans is gebaseerd op een meditatievorm met de naam ‘Latifa’, waar je 7 plekken (de 7 kwaliteiten) op je lichaam zacht aanraakt. Amira heeft dit in dans omgezet en heeft muziek uitgezocht bij elke kwaliteit. Zij nodigt je in deze workshop uit om erdoorheen te bewegen. Je bent van harte welkom om mee te dansen en dit te ervaren!

Schetsen met pastel en auqarel
Naar aanleiding van een klein stilleven wordt er onderzoek gedaan naar het werken met deze materialen. Ook compositie en perspectief komen aan de orde. Dit is een voorproefje voor een cursus Gemengde Technieken door Trix Arensman in de Kersenboomgaard Ateliers. Maximaal 10 deelnemers, wie het eerst komt … dus haast je tussen 16:00 en 17:00 naar Cursusruimte 1!
Voor volwassenen

Naar de agenda