20 mei

Dag van Natuur en Cultuur

leeftijd: Kinderen | Jongeren | Volwassenen

Groei & Bloei! Dat is dit jaar het thema van de Dag van Natuur en Cultuur. Kom lekker aanwaaien en geniet van een bomvol programma met muziek, workshops, boompjes & bloemetjes, een groeiende tekening, zaadjes strooien en opbloeiende vriendschappen!

Ieder jaar tijdens de Dag van Natuur en Cultuur organiseren de samenwerkende scholen en organisaties van Brede School Het Zand een prachtige dag voor jong en oud. Iedereen is van harte welkom. Spreid je picknickkleedje uit op het gras en geniet van de vele activiteiten. Deelname is gratis.

Programma

Zaadbommetjes maken en “Theefabriek” theezetten van theeplanten uit de tuin en proeven/drinken.
Weet jij wat een zaadbom is? Ontdek het op Tuin Het Zand. Kom er eentje maken en dan: gooien maar! Daarna drink je een lekker fris bakje kruidenthee uit de tuin.

Broodjes bakken
Natuurlijk maak je zelf eerst deeg. Daarna bakken we ze lekker bruin!

Presentatie van de Imker
met bijenstal, demonstratie kaarsen maken en honingproeverij

Plantenasiel: plantjes ter adoptie afgeven, aannemen of ruilen
Het Plantenhuis, ook wel plantenasiel, is een initiatief van Femke van der Rijst en bedoeld om de dakloze kamerplant terug te brengen in de huiskamer van de groenminnende mens. Dus wil je een plant adopteren of heb je verzorgingstips nodig, dan ben je bij het plantenasiel aan het juiste adres. Of wil je juist een plant ter adoptie weggeven? Ook dat kan op de Dag van Natuur en Cultuur.
www.plantenhuis.info en de facebookpagina.

Kinderraad Groei & Bloei van Vriendschap

  • Fotobooth in de caravan (op de foto met iemand van een/de andere school)
  • Aan de slinger: slingers en decoraties maken
  • Three-legged-parcours
  • DipLab: maak de lekkerste sausjes en dips, met wedstrijd en proeverij, in dit Diplaboratorium.

Optreden Brede School Koor en Orkest rond 13.45 uur olv Jeroen Schipper

Bloemenveld
Met bamboestokken en versieringen laten een kleurrijk bloemenveld groeien en bloeien.

Stichting Global Clowning
Clown Pip (Marianne van Houten) en haar maatjes Knoef en Silly komen langs op de natuur- en cultuurdag! Ze lopen rond en maken de gekste dingen mee. Maar kunnen ze zichzelf laten groeien of de kinderen? Jazeker, want deze clowns kunnen alles! Ze laten alles groeien en bloeien…. op de aller-gekste manier natuurlijk.

In juni 2015 vertrekt een vijftal clowns van stichting Global Clowning voor een rondreis naar Oeganda om te spelen in sloppenwijken, weeshuizen, ziekenhuizen, voor straatkinderen en kindsoldaten. Voor kinderen waarbij een lach niet vanzelfsprekend is en zo hun verdriet, pijn, armoede of problemen even kunnen vergeten.
Stichting Global Clowning is opgericht in 2012 en  gebruikt haar talenten om de creativiteit van het kind in achterstandsituaties -in zowel ontwikkelingslanden als in Nederland- duurzaam te ontwikkelen.

Wunderle: ‘De Super- Groei- en- Bloei- Plant’
Vandaag groeit en bloeit het op papier en daar komt voorlopig geen einde aan! Kom en werk mee aan het oneindige kunstwerk van de Super– Groei – en- Bloei- Plant. Van karton knip en plak je een drukplaat van je eigen fantasiegewas. Hiervan ga je met hoogdruktechniek een afdruk voor jezelf maken, maar ook meewerken aan de Super- Groei – en Bloei- Plant die groter en groter gaat worden. Hoeveel meters papier denk je gaan we bedrukken?

Anton Klein: Tekenrobots
Kom kijken hoe ‘tekenrobots’ met een motortje de mooiste tekeningen maken.
Maar je kunt ook zelf aan de slag: experimenteer met een bijzonder apparaat en onderzoek hoe je zwaartekracht en snelheid kunt gebruiken om kunst te maken!
Kortom: voel je je een onderzoeker, vind je techniek spannend en ben je nieuwsgierig?
Kom dan zeker langs bij de tekenrobots.

Muziekmobiel
Ruim baan! We halen de MuziekMobiel van stal en dat zal je geweten hebben! Hij ziet eruit als een bescheiden aanhangwagen, maar eenmaal opengeklapt geeft hij een ongelofelijk aanbod aan klinkende mogelijkheden prijs. Je kan je volledig laten gaan: op de conga’s, de gestemde klokjes, allerlei verschillende trommels, een elektronisch orgel, met stemeffecten … Heel kleine geluidjes of loeihard. In je eentje of met een hele groep. En dan spreken we een en ander af en voor je het beseft, ben je een heus muziekstuk aan het spelen. Zomaar uit het niets! Een orkest in een aanhangwagen. Geestig geweld dus. Op (en aan en rond en in) de MuziekMobiel.

“Het Kofferlab” – Hertatouille theater
Het Kofferlab is een reizend laboratorium die op natuurlijke wijze zowel de innerlijke, als uiterlijke groei op wonderlijke wijze kan stimuleren.  Vele verschillend werkende waters, kleurrijke vloeistoffen, volle pillenpotten, takken geurend groen, roze brillen, ‘wat-wil-ik-later-wordenbollen, zachte droomkussens…. Met een kort gesprekje op de toepasselijke bloemenbank, een reuze millimeterlint en kleine fysieke uitdagingen wordt jouw persoonlijke “Groei & Bloei medicijn” gevonden. Natuurlijk inclusief persoonlijk receptuur! Kom naar Het Kofferlab en kom tot bloei!

Boomstamvoetbal
Schiet de boomstammetjes van het andere team om.

Groei en Bloei Quiz
Sla de spijker op zijn kop in deze quiz met bloei en groei weetjes. Voor elk goed antwoord mag je hameren. Wie het eerst de spijker in het houtblok heeft geslagen, wint de quiz.

Bellenblaas
Maak je eigen bellenblaas en blaas de mooiste bellen.

Schaapskooi Park Groot Zandveld Demonstratie schaap scheren
13.00 – 15.00 uur

De schaapscheerder komt langs  om de schapen  te scheren . De eigenaresse van de schapen, Alexandra van der Vis, is ook aanwezig. Samen met haar schapenteam verzorgt zij de schapen.
Op andere dagen, als de deur van de schaapskooi open is, bent u welkom om een kijkje te komen nemen, vragen te stellen en mee te helpen met het verzorgen en voeren van de schapen.

De Appelbar
Wie laat de langste appelschil groeien bij de appelbar?

Cofie – Coffee
(h)eerlijke koffie en thee bij de bakfiets.

Expositie/presentatie Groei & Bloei-werken van leerlingen.

Georganiseerd door Cultuur19, Saartje Kinderopvang, DOENJA Dienstverlening, Montessorischool Arcade, OBS Het Zand, Spelenderwijs Utrecht en Utrecht Natuurlijk. Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht.

www.bredeschoolhetzand.nl

 

Naar de agenda