Paper Dome

Paper Dome naar Amsterdam-Noord

De Paper Dome is in 2012 verhuisd naar Amsterdam-Noord. Cultuur19, beheerder van het tijdelijke cultuurpodium van Leidsche Rijn, organiseerde in februari het afscheidsevent Time Waves, een videomapping op de Dome van Daan Kars.

De Bouw van de Paper Dome

De Paper Dome is een grote theatertent van bijna 10 meter hoog en een doorsnede van 25 meter. De Dome bestaat uit een lichtgewicht constructie van ruim 700 kartonnen kokers, waaroverheen een wit zeil gespannen is. De Dome biedt plaats aan ruim 200 zitplaatsen en kan maar liefst 500 staande bezoekers huisvesten. In 2004 stond de Paper Dome drie weken op IJburg en gaf daar onderdak aan theatervoorstellingen van medeinitiatief-nemer Groep Van Steen. De Paper Dome is de eerste cultuurvoorziening voor de inwoners van Leidsche Rijn en blijft voor minimaal vijf jaar in Leidsche Rijn staan (tot 2011). De Paper Dome is geplaatst door Beyond (www.beyondutrecht.nl), het beeldende kunstprogramma voor Leidsche Rijn. De exploitatie van de Paper Dome is in handen van Cultuur19.

Met speciale bijdrage van: Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn, afdeling Culturele Zaken gemeente Utrecht, K.F. Hein Fonds, Vrede van Utrecht (provincie Utrecht i.s.m. gemeente Utrecht), en SKOR, Ministerie van VROM (IPSV-regeling) en ZIMIHC huis voor amteurkunst. Beyond bedankt De Groep van Steen als initiatiefnemer van de Paper Dome.

Architect Shigeru Ban

De Japanse architect Shigeru Ban (Tokyo, 1957) werd er wereldberoemd mee: bouwen met papier. De ontwerpen van Ban worden gekenmerkt door bijzonder gracieuze structuren waarin de lichtval een grote rol speelt. Daar waar we bij bouwen denken aan gewapend beton en staal, bewijst Ban keer op keer dat je met organisch materialen als karton, papier, en bamboo uitstekend kan bouwen. Bovendien toont hij met zijn ontwerpen aan dat je met de keuze voor dergelijke materialen ook duurzaam, goedkoop en snel kan bouwen. Zo ontwierp hij een studio voor modeontwerper Issey Miyake (1993), een noodopvang voor vluchtelingen in Rwanda in opdracht van de Verenigde Naties (1999), het Japanse Paviljoen op de Expo 2000 in Hannover. Verder ontwierp hij talloze woningen en (culturele) voorzieningen en dong mee met een ontwerp voor het nieuwe World Trade Centre (2002-2003). Shigeru Ban is een pionier in de toepassing van organisch materialen en het is hierom dat hij een bijzondere plaats inneemt in de hedendaagse internationale architectuurwereld.